Вълшебният свят на перлите

Вълшебният свят на перлите

Перлите са уникални природни камъни, които се образуват при попадането на чуждо тяло в мидите. Те от своя страна го изолират и така постепенно около него се образува така наречената перлена торбичка, която постепенно покрива чуждото тяло и по този начин се получават познатите ни днес перли.

Те се разделят на няколко вида – естествени и култивирани, речни и морски. Цената на бижутата с тези естествени камъни зависи в голяма степен от тяхното качество, както и от типа им.

Култивирани

Първото уточнение, което искаме да направим е това, че култивираните перли също се получават по естествен път и те по нищо не отстъпват на тяхното качество, а много често дори ги превъзхождат, както по големината си, така и по блясъка. Процесът на култивирането им е сложен и доста труден, отнемащ между три и осем години. Хората, които се занимават с това не могат да знаят предварително как ще изглеждат тези естествени камъни в края, а също така не са способни да повлияят на растежа им по изкуствен начин. Далеч не всички отгледани перли отговарят на световните стандарти и именно затова този бизнес е доста рисков.

 

 

Крайният резултат изцяло зависи от природата, затова не си мислете, че те са по-некачествени от естествените.  Днес 99% от перлите се произвеждат чрез култивиране, тъй като естественото им намиране в природата е много опасно и затова тази практика почти е изчезнала. Основната заслуга за този напредък е на японците, които са започнали тяхното култивиране. Най-разпространения метод е чрез поставяне на чуждо тяло в мидата. Днес търсенето на перлени бижута нараства с всеки ден, като по този начин съответно се увеличава и тяхното култивиране.

Добро решение за разглеждане и покупка на култивирани перли онлайн е магазинът Perli.bg. В този сайт харесахме висококачествените снимки и максимално пълния информационен пакет към всяко бижу, които дават ясна представа за всички характеристики и качества на перлата. Като добавим към това и наличието на реален магазин, където могат да се видят на живо и „пипнат“ всички изделия, а също и 30-дневната гаранция за удовлетвореност, Perli.bg се превърна в нашият избор номер 1 при покупка на перлени бижута онлайн.
Естествени

Тези перли се наричат още природни и се получават при естественото попадане на песъчинка в мидата. Характерното за тях е това, че те могат да имат разнообразна форма, както и цвят. Именно от тези им качества съответно зависи и цената.

Търсенето им и съответно намирането е много трудно, а доста често и опасно, затова днес този метод почти не се използва и най-често на пазара се предлагат бижута с култивирани перли, които също се получават по естествен начин, но с намесата на човека.

Бижу естествени перли

Речни

Тези перли се наричат още сладководни и се отглеждат най-много в Китай, където са създадени благоприятни за получаването им условия и климат.

 

Форми на речните перли

Форми на речните перли

Така те бързо се размножават и съответно е много по-голям шанса да се получат самите перли по естествен начин. Фермерите тук се грижат непрестанно за температурата, както и за нейния състав и pH, тъй като от това в голяма степен зависи качеството на получените речни перли. Те са доста популярни по цял свят, тъй като са много разнообразни по своята форма, размер и цвят. Най-често големината им варира между 2 и 8 мм, но средния размер е около 4-6 мм.

Цветове на сладководните перли

 

Цветове на речните перли

Срещат се и екземпляри с големина над 10 мм, но това по-скоро е изключение от правилото, така че е истински късмет да се получи перла с такава големина. Характерното за тях е това, че нямат ядро. Срещат се в следните цветове – бяло, кремаво, шампанско, оранжево-розово, лилаво, светло лилаво и кафяво.

Морски

Морските перли са по-ценени от речните, тъй като те най-често имат правилна форма и силен блясък. Заедно с това, скоростта на растежа им е доста по-голяма от тази на речните. Най-често от една мида може да се получи само една перла, като в редки случая те са три. Разбира се, че винаги има изключения от това правило, но това е наистина много рядко срещано явление в природата.

Морски перли

Солената морска вода им придава особен оттенък и малко по-равен цвят. Тук обаче съществува един съществен минус и това е, че дори при минимална разлика в температурата от 2 градуса организма на перлата започва да отделя слаба киселина, която разяжда моментално повърхностния слой на перлата и тя започва да губи блясъка си. По този начин за един ден фермерите, които се занимават с тяхното отглеждане губят резултата от многогодишен труд.

 

Какви форми, цветове и големини на перлите съществуват в природата?

 

Съвременният свят познава най-различни видове перли. Те могат да са с разнообразни цветове – бели, сребристи, розови, прасковени, пауновосини, златисти, лилави, кремави, черни, тъмно сини. Все още не известен изцяло начина им на оцветяване, но се знае това, че разнообразието на оттенъците се дължи на много фактори – химичния състав на водата, какъв е бил цвета на майката мида и така нататък. Днес са познати най-различни форми на перлите – кръгли (round), продълговати (button), крушовидни (pear), полусферични (oval), капковидни (drop) или пък с неправилна форма (baroque).

Форми на перлите

Големината им, както се досещате също може да бъде доста различна и тя се определя в зависимост от диаметъра им. Малки са тези с големина до три милиметра, средни – до седем милиметра и едри – над седем милиметра.

Размери перли

Предлагаме ви да разгледате една схема, където доста подробно са описани всичките възможно цветове на перлите:

 

Цветове на перлите

 

Класифициране на перлите според качеството им

 • ААА – това са перлите с най-високо качество, при които практически отсъстват недостатъци. Те се характеризират с равна повърхност, както и със силен естествен блясък.  Според световните стандарти, 95 % от повърхността им трябва да бъде без видими дефекти, за да може съответно една перла да се причисли към този клас;
 • АА – те също имат доста силен блясък. Характерното за тях е това, че за да се причисли една перла към този клас, тя трябва да има най-много 25% недостатък от общата си повърхност;
 •  А – това съответно е най-ниския клас при перлите, който се използва в ювелирните изделия. За тях е характерно това, че блясъка им не е така силен и това, че дефектите на повърхността тук вече могат да заемат повече от 25% от повърхността. Те се ползват също доста често в бижутерията, тъй като дефектната страна може лесно да се скрие, закрепвайки към нея някакъв допълнителен елемент за украшение. Така също се получават доста красиви колиета и не само, които обаче са на доста по-ниска цена.

 

Качество перли

Част от производителите също така използват означенията A+ и АА+, за да се даде максимално точна характеристика на качеството. Най-важното тук е да помните, че клас ААА+ не съществува и това е само рекламен трик, целящ увеличаване на продажбите.

Употреба на перлите в бижутерията

Още в древността тези естествени камъни са били символ на нежността и женствеността, а заедно с това и на благополучието. Често те са се използвали и като талисмани, като тази практика е била най-разпространена при индийците. Ако до преди години само богатите и властни хора са можели да си позволят, то днес това далеч не е така.

Символиката им обаче се запазила, затова смело можете да заложите на перлените украшения, ако  искате да се предпазите от лошите сили или просто да добавите едно класическо, но пък за сметка на това много стилно бижу. Най-емблематичните за всички времена перлени украшения разбира се са били колиетата и всяка една жена от малка си е мечтаела, че един ден ще има подобно творение на красотата в колекцията си.

 

Перлено колие

Как правилно да изберете дължината на перленото колие?

 1. Колие с удължител, чрез който дължината може лесно да бъде коригирана според желанията ви;
 2. Къси колиета. Те най-често са с дължина от около четиридесет сантиметра и са идеално допълнение на всеки класически тоалет. Съществуват и по-къси модели, като те са наречени яки. Характерното за тях е това, че плътно обхващат врата и дължината им варира между 36-38 см.
 3. Дълги колиета
 • Принцеса – дължина им варира около 45 сантиметра, като те достигат обикновено малко под деколтето;
 • Матине – дължината на този вид колие е 60 сантиметра, достигайки малко по-ниско от гърдите;
 • Опера – средната им дължина е 70 сантиметра;
 • Въже – най-често те се увиват около врата, въпреки че могат да се носят и свободно пуснати, а дължината им около 120 сантиметра;
 • Ласо – този вид перлено колие ви позволява да фантазирате на воля, тъй като то е със свободни краища и така можете да завързвате най-различни форми с него, а именно в зависимост от стила, който обичате. Дължината на това колие е около 150 сантиметра;

Бижутата с перли могат да бъдат комбинирани практически с всеки стил, но тук е важно да умеете да съчетавате аксесоарите си стилно и ефектно към всяка една визия. Днес например много от жените ги колекционират и дори успяват да ги съчетаят доста добре с дънки и ризи или пък с по-деликатни блузи. Всичко тук опира до вашата фантазия и до личното ви усещане за стил и красота.

 

 

Facebook коментари

коментари

Напиши коментар

Нагоре
Предишна публикация:
Модни сетове ZARA есен/зима 2014/2015

Вдъхновени от модните тенденции на сезон есен/зима 2014/2015  и няколко ...

Затвори